
Vitamin D50 µg
Přirozeným zdrojem vitamínu D je sluneční záření, jehož UVB paprsky aktivují v kůži jeho tvorbu. Vitamín D můžeme také získat z potravin nebo pomocí doplňků stravy.
Zjistit, zda máte či nemáte dostatek vitamínu D, lze změřením hladiny (koncentrace) 25-hydroxyvitamínu D (25-OH vitamín D) v krvi. Hodnoty mezi 75 – 150 nmol/l jsou optimální. Akceptovatelné jsou ještě hodnoty mezi 50 – 75 nmol/l. Většina populace má však hodnotu mnohem nižší, často až pod hranicí 50 nmol/l. Použití doplňku stravy s obsahem vitamínu D je tehdy nezbytné.
Každá kapsle obsahuje 50 mikrogramů vitamínu D, které byste měli přijímat každodenně pro dosažení doporučené hladiny tohoto vitamínu v krvi.
Vitamin D3 má vyšší biologickou aktivitu
Vitamín D se vyskytuje v několika formách, nejznámější jsou ergokalciferol (vitamín D2) a cholekalciferol (vitamín D3). Věda dříve věřila, že obě formy vitaminu D jsou v těle stejně účinné, ale nedávné studie ukazují, že vitamín D3 je účinnější než vitamín D2, co se týká zvyšování hladiny vitamínu D v krvi.
Vitamín D3 (cholekalciferol) se nám přirozeně tvoří v kůži vlivem ultrafialového záření slunce. Zdrojem cholekalciferolu jsou tučné ryby a olej z tresčích jater.
Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku a reguluje jeho hladinu v krvi
Mezi hlavní funkce vitaminu D patří přijímání vápníku a fosfátu z potravy a následné zpracování těchto látek v těle. Kalcitriol, metabolit, který vzniká v játrech a ledvinách má za úkol zvyšovat vstřebávání vápníku a fosfátu ve střevě a zpětné vstřebávání těchto látek, které jsou vylučovány do moči. Pokud jsou zvýšené hladiny vápníku a fosfátu, začne se v ledvinách tvořit z kalcifediolu metabolit, který zvyšuje hladiny těchto látek méně. Tím je hladina vápníku a fosfátu zachována na standardní úrovni. Vitamín D významně podporuje mineralizaci kostí a ovlivňuje různé hormony.
Pokud jíte příliš málo tučných ryb a nekonzumujete olej z tresčích jater, je možné doplnění vitamínu D užíváním doplňků stravy s tímto vitamínem. Nedostatek vitaminu D ohrožuje zejména děti a seniory.
Dobré zdroje vitamínu D:
V rostlinách nacházíme vitamin D2 (ergokalciferol), v živočišných potravinách a díky světelnému záření pak získáváme vitamin D3 (cholekalciferol). Nejdůležitějším zdrojem vitamínu D pro lidský organismus je jeho tvorba v kůži po osvitu UVB zářením. Kromě slunce druhým nejdůležitějším zdrojem tohoto vitaminu jsou potraviny:
- Maso tučných ryb (makrela, pstruh, losos, sleď), rybí jikry a játra.
- Máslo a mléko s přidaným vitamínem D.
- Všechny oleje z tresčích jater a rybí oleje jsou obohaceny o vitamín D a spolu s doplňky stravy jsou nejdůležitějším zdrojem vitamínu D.
Obsah
Vitamín D3. Doplněk stravy. 300 kapslí, 84 g
Složení: MCT olej (kokosový), želatina, stabilizátor (glycerin), cholekalciferol (vitamín D3) *.
* Vitamin D3 není z Norska.
1 kapsle obsahuje:
Vitamín D3 | 50µg (1000 %*) |
*% doporučené denní dávky
Země původu: Norsko
Vyrobeno pro: STR Nordic
Zdravotní tvrzení o vitamínu D:
- Přispívá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu
- Přispívá k normální hladině vápníku v krvi
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k normální funkci svalů
- Pomáhá udržovat zdravé zuby
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Hraje roli v procesu buněčného dělení