1. Borůvky
Studie prokázaly, že borůvky mají protirakovinné a protizánětlivé účinky. Látky obsažené v borůvkách zpomalují stárnutí mozku a pozitivně ovlivňují paměť. Jejich konzumace je spojována s mnoha zdravotními přínosy, včetně nižšího rizika vzniku cukrovky a příznivými účinky na zdraví srdce (Norberto 2013).
2. Granátové jablko
Granátová jablka mají blahodárné účinky pro srdce a cévy. Studie zjistily, že pozitivním účinkem extraktu z granátového jablka je také regulace snížení systolického krevního tlaku. Navíc snížil tloušťku vrstvy intimy – médie v oblasti společných krkavic (Aviram 2004). Kromě toho některé studie naznačují, že extrakt z granátového jablka může zpomalit postup rakoviny prostaty
3. Jablko
Pravidelná konzumace jablek má na lidský organismus řadu zdravotních benefitů: snížuje riziko mrtvice, srdečního onemocnění, vzniku cukrovkou 2. typu a dokonce může mít vliv na snížení celkové úmrtností (Gayer 2019). Jablečné slupky jsou bohaté na flavonoidy, které v těle působí jako antioxidanty a pomáhají snižovat záněty. To, co nám může uškodit jsou zbytky pesticidů, a proto byste měli kupovat BIO jablka.
4. Kapusta
Kapusta je jednou z nejvýživnějších potravin na světě. Obsahuje například velké množství vitamínu K1 a luteinu. Výhodou kapusty oproti špenátu je, že obsahuje menší množství kyseliny šťavelové. V zemědělství se často používají pesticidy, aby se zabránilo škodám způsobeným škůdci. Vyplatí se kupovat BIO kapustu.
5. Extra panenský olivový olej
Podle výsledků výzkumu extra panenský olivový olej je vhodný na jakoukoliv techniku vaření. Bylo zjištěno, že olivový olej snižuje úmrtnost ze všech příčin, úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění, riziko kardiovaskulárních příhod, mrtvice a onemocnění rakovinou (Schwingshackl 2014, Psaltopoulou 2011). Nejzdravější je bezpochyby extra panenský olivový olej (Guasch-Ferré 2014).
6. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy obsahují v porovnání s jinými ořechy velmi malé množství nasycených mastných kyselin a převažují v nich polynenasycené mastné kyseliny. Těch zase je málo v extra panenském olivovém oleji, a proto by se mělo do jídelníčku zahrnout právě zmíněný ořechy. Obsahují kromě omega-6 i omega-3 mastné kyseliny (linolovou ze skupiny omega 6 a α-linolenovou ze skupiny omega 3). Pravidelná konzumace ořechů může snižovat riziko ischemické choroby srdeční a mít vliv na snížení celkové úmrtností (Luo 2014).
7. Neslazený jogurt
Podle metaanalýz osmi předchozích studií je konzumace alespoň 200 gramů jogurtu denně spojena s 12procentním poklesem celkové úmrtnosti (Gao 2020). Nejzdravější je jogurt v neslazené variantě.
8. Brokolice
Brokolice je zdrojem vitamínu C, vitamínu K1 a vápníku. Je to brukvovitá zelenina, která snižuje riziko rakoviny. Při krájení nebo žvýkání brokolice se uvolňují látky – izokyanáty a ty mají prokazatelně protirakovinné účinky (např. sulforafan). Bylo zjištěno, že konzumace brokolice snižuje riziko hlavně rakoviny močového měchýře (Abbaoui 2018).
9. Česnek
Pravidelná konzumace česneku snižuje krevní tlak a pomáhá omezit množství cholesterolu v krvi. Navíc česnek stimuluje imunitní buňky (Ried 2016). Česnek obsahuje látku zvanou alicin, která patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika. Tvoří se, jakmile je stroužek česneku nasekaný, drcený či rozžvýkaný. Pokud chcete z česneku a jeho účinné látky allicinu vytěžit co nejvíc, měli byste ho nadrtit a počkat cca 10 minut, než ho budete konzumovat.
10. Hořká čokoláda
V populačních studiích byla konzumace čokolády spojena s nižší úmrtností na kardiovaskulární onemocnění. Čokoláda obsahuje flavonoidy, díky kterým působí jako antioxidant a chrání cévy. Nejzdravější je hořká čokoláda. Kvalitní hořká čokoláda by měla obsahovat zhruba 60 – 75% kakaové sušiny. Hořké čokolády s menším množstvím kakaa nejčastěji obsahují příliš mnoho cukru.